Hírek

Elérhetőségek

TOP_PLUSZ-1.2.3-21-PT1 Belterületi utak fejlesztése

A fejlesztés alapadatai

Kedvezményezett neve

Isaszeg Város Önkormányzata

Pályázat neve

TOP_PLUSZ-1.2.3-21-PT1 Belterületi utak fejlesztése

Projekt címe

Isaszeg belterületi gyűjtő útjainak felújítása

Projekt azonosítószáma

TOP_PLUSZ-1.2.3-21-PT1-2022-00014

Projekt tartalmának bemutatása

Az Isaszeg településen lévő Dózsa György utca és Hold utca gyűjtőutak. Jelenleg leromlott állapotban vannak, biztonságos közlekedés feltételével alig rendelkeznek. A Hold utca a Pécel – Gödöllő közötti főútvonalat teszi elérhetővé a vasúton túli településrésszel. A két településrészt összekötő gyűjtőút nagy forgalmat bonyolít. Az utca közúti forgalmát kisebb részben az itt lévő lakóingatlanokat megközelítő forgalom, jelentősebb mértékben az áthaladó, a vasúttól nyugatra lévő lakóövezetet, illetve a Rákos-patak és horgásztavak menti rekreációs funkciójú településrész forgalma adja. A Dózsa György utca Isaszeg város jelentős gyűjtőút funkciójú sugárútja, a hozzá mindkét oldalról csatlakozó utcák és lakóövezetek, valamint a városközpont közötti közúti közlekedési kapcsolatot biztosítja, jelentős napi átmenő forgalommal. Ebben az utcában található a Művelődési Otthon, így emiatt is jelentős forgalmat bonyolít le. Dózsa György utcát is magába foglaló településrész kertes, családi házas lakóterület. A Dózsa György utcában helyi érdekeltségű buszjárat közlekedik.

Mindkét útról elmondható, hogy burkolata erősen repedezett, deformálódott, bomló, kátyúsodó, sokszor javított, egyes szakaszon megsüllyedt, a burkolatszél töredezett. A padkák jellemzően felhízottak, a csapadékvíz az árkokhoz nem jut el, a burkolatszélen megáll. Ezen szakaszokon a csapadékvíz a padkákat kimossa, illetve a burkolat alá szivárogva, teherbírását csökkentve azokat kátyússá teszi. A leromlott burkolatállapot közlekedésbiztonsági, utazáskényelmi szempontból nem előnyös, továbbá közútkezelőnek jelentős és folyamatos fenntartási terhet jelent. A lakosság kerékpározásra szinte a teljes települési úthálózatot, elsősorban -közlekedésbiztonsági okokból- a mellékúthálózatot használja. A környezetbarát közlekedési eszközök használatát segítve kerékpárparkolók (kerékpártámaszok) illetve kerékpáros szervizállomások kerülnek kiépítésre. Ezekkel is ösztönözzük és növeljük a kerékpárhasználók számát a városban. A közlekedésbiztonság növelése érdekében Kresz táblák kerülnek kihelyezésre, burkolati jelek kerülnek felfestésre, forgalomlassító küszöb kerül kiépítésre polleres megkerülés védelemmel.

 

 

A felújítás során a meglévő járda elbontásra kerül és új öntött aszfalt burkolatú járda kerül kiépítésre akadálymentes kialakítással. Akadálymentesítési szempontokat is figyelembe véve a fogyatékkal élők számára is könnyebben közlekedhetővé válik az út melletti járda és a járdák közötti átvezetések, taktilis burkolat is elhelyezésre kerül az esélyegyenlőség nevében. Mivel az utcákban problémát okoz a csapadékvízelvezetés, ezért a szikkasztó földárkok tisztításra, profilozásra, a meglévő átereszek tisztításra, javításra kerülnek. A helyi érdekeltségű buszjárati megállók megújulnak, továbbá kiépítésre kerülnek a megállók akadálymentes járdacsatlakozásai. Településklíma-javító, hősziget-hatás ellen árnyékoló lombhullató, illetve klímatűrő fasorok, cserjesávok kerülnek ültésre. A telepítendő fák árnyékuk, lombozatuk révén képesek egyfelől csökkenteni az éghajlatváltozásból adódó szélsőséges hőmérsékleti terhelést, másrészt szűrik az emberi tevékenységből származó levegő és hangszennyező hatásokat is. A levegőminőség javulásával, és megfelelő intézkedésekkel nő az egészségesen várható élettartam, javul a települési környezet minősége és a település klímaalkalmazkodási képessége.

 A projekt alapvető célja a belterületi út felújítása mellett a zöldinfrastruktúra fejlesztése, közlekedésbiztonsági eszközök elhelyezése, kerékpárosbarát és gyalogos közlekedés kialakítás, csapadékvízelvezetés. Tekintettel arra, hogy az utcák 50 és 500 méteres környezetében számos közintézmény, közszolgáltatás és tömegközlekedési lehetőség is található a projekt javítja a munkába járás körülményeit, elősegíti a munkahelyek és közszolgáltatások jobb elérését, amely cél valós lakossági igény. A fejlesztés javítja a település általános környezeti állapotát, hozzájárul a társadalmi jóléthez azáltal, hogy a települést élhetőbbé teszi, amely elősegíti a lakosság, kiemelten a fiatalok helyben maradását. Az utak felújításával együtt az önkormányzat komplex beruházást hajt végre, mely javítja a város közlekedésbiztonságát, az utak minőségét és ezáltal nő az itt élő lakosság életszínvonala is. A beruházás megvalósításával jelentősen emelhető az érintett területen lakók közlekedésének szolgáltatási színvonala.

Beruházás helye

2117 Isaszeg, Hold u. 1295 hrsz., Dózsa György utca 1901 hrsz.

Szerződött támogatás összege

249 999 357 Ft

Támogatás mértéke

100%

Projekt tervezett befejezési dátuma

2025.04.30.